Valpkurs start

I söndags var då dags för Tira och Lego att äntligen börja i skolan.
Det är Birgitta Hoflin som håller i kursen på sin superfina gård, Sjöhaga, en bit utanför Södertälje.
Vi började med en kort samling för att sedan dela upp alla 10-15 valpar i två grupper, små hundar för sig och stora för sig. Vi släppta alla valpar i respektive grupp så att dom fick bekanta sig med varandra och busa av sig en stund.

Lego uppförde sig inte alls bra. Han skulle bara dominera över de andra valparna hela tiden. Han ville inte leka alls utan skulle hela tiden förklara att det minnsan var han som bestämde. En liten Cocker spaniel valp på 15 veckor var extra utsatt. Lego gick efter honom hela tiden och skulle lägga sig på honom och rida på honom i ett. Den lilla cockern gjorde inget motstånd alls, han ville bara leka med de andra hundarna men det var lite svårt när det låg en föhållandevis stor lunde och dominerade ovanifrån. Det slutade med att alla andra valpar lekte och hade skoj med varandra medans Lego gick efter och skulle visa hur stor han var och lägga sig på dom andra när han kom åt.
Ingen trevlig upplevelse alls. Med tanke på att han knappt är könsmogen än så undrar jag nu hur han kommer att bli om ett par månader...
Känns inge vidare ärligt talat.

Ja ja. Vi fick träna kontaktövningar också. Birgitta visade hur man skulle göra och gick sedan runt och instruerade varje hund och matte eller husse för sig. Det här gick så klart bra. Jag och Lego har ju haft den stora fördelan att ha blivit drillade av Amanda under hela sommaren så att gå fot och titta mamma i ögonen är någon som Lego behärskar ganska bra nu. Det blir visserligen lite svårare med så många andra hundar runt om kring med det är bara bra med lite störande moment, nu måste vi komma vidare. Birgitta sa inte så mycket mer att det bara är att träna vidare så.

Sist gick vi in i lektionssalen och hade en liten presentation av alla deltagand hundar samt genomgång av vad som kommer att hända under kursens gång. Det ska bli jätte spännande att se vad vi kommer att lära oss under den här hösten. Hoppas att vi får träna lite mer än vad vi gjorde nu första gången och att vi får lite mer individuell rådgivning.

Nästa söndag är jag och hopptävlar med lilla Leja så då kommer Legos husse att följa med honom till skolan. Det blir nyttigt för dom att få samarbeta under Birgittas instruktionen utan att jag är där och lägger mig i!

Helgen som gått.

Då var kräftskivan avklarad för det här året. Det var, som vanligt, strålande sol och humöret på alla deltagare var på topp.
Efter välkommstbålen, som Amanda gjort med hallon och jordgubbar, var det dags för lekar. Enligt tradition så var det killarna mot tjejerna och kämparglöden sprudlade. Något som dock inte blev som vanligt var att killarna faktiskt vann! Under dessa nu 4 år som denna tradition har existerat så står det nu 3 - 1 till tjejerna. Klart att killarna måste få vinna någon gång, vi tjejer kan ju inte hålla på och dominera över dom hur länge som helst. Men nästa år återgår vi självklart till ordningen. 
Kräftorna smakade så klart utsökt efter alla "fysiska" aktiviteter och glasen fylldes på och tömdes om vart annat i, till en början, ganska hög hastighet. Det är viktigt att tänka på vätskebalansen...
Alla verkade ha trevigt. Det blev en massa sånger framåt kvällen med, minst sagt, varigerande innehåll.

Det var totalt 5 vovvar bjudna på festen men dessa fick hållas på behörigt avstånd från både kräftskal och berusade människor. Tira och Lego hade ju dessutom en stor dag att se fram emot. Dom skulle ju faktiskt börja i skolan dagen efter och då vill det till att man är utvilad.

Lexander är halt igen :(

I onsdags när jag red Lexander började han plötsligt halta igen :( Helt utan anledning. Hade ridit ut i skogen en sväng med Lego och gick sen in på paddocken för att känna igen honom lite. Han kändes riktigt bra och sen helt utan anledning efter ett galoppombyte så kändes hans rörelsemönster konstigt. Saktade av till trav och ja visst, halt igen.
Mamma slängde sig på telefonen och ringde till Håkan, kiropraktorn som vi brukar åka till med våra hästar. Snäll som han är gav han oss en tid redan nästkommande dag.

Igår kväll var vi alltså hos Håkan. Han kunde rätt snabbt konstatera en sträckning i biceps på vänster fram. Detta har medfört en ansträngning av halsmuskulaturen samt en spänning i manken. Han stretchade ut musklerna genom att rätt våldsamt dra vänster framben bakåt. Meningen var att Lexander då skulle tycka att det gjorde ont, bli lite förbannad och reagera med att rycka tillbaka benet framåt. Detta skulle göra att han blir tvingad att använda dom spända musklerna och på så vis släppa på spänningen. Men snäll som Lexander är så segade han bara fram benet och Håkan fick kämpa ganske ordentligt för att få loss spänningen när Lexander inte hjälpte till. Tillslut fick Håkan som han ville och musklerna blev genast mycket "lösare".
Vad skulle man göra utan en Håkan?!
Nu ska Lexander skrittas och flyttas i sidrörelser under helgen så ska han långsamt sättas igång nästa vecka. Hoppas att det håller nu...

Även om han inte kommer att halta mer så är dessa bilder ett minna blott (gråter)...

*snyft*........

Nu till något betydligt roligare.

Kräftskiva!

Japp, imorgon (lördag) är det dags för den årliga kräftskivan på Aldal. Det brukar vara en välbesökt tillställning med roliga lekar, goda kräftor, massa sånger och sena timmar.
I år har vi räknat till 35 personer (+ 2 hundar såklart. Tira och Lego är debutanter när det gäller kräftskivor). Det blir en blandad skara då Aldal och Lidaås gård delat på inbjudningarna i vanlig ordning. Detta är en fest som man längtar till under hela året och imorgon är det äntligen dags!
Jag och Amanda får dock tänka oss lite för. Vi ska ju trots allt infinna oss på Sjöhaga kl. 10.00 på söndag, då valpkursen drar igång...
Återkommer med skvaller efter helgen.


Valp-träffs-avslutning

Under sommaren så har Amanda ordnat valpträffar en gång i veckan i väntan på att valpkursen hos Birgitta på Sjöhaga ska börja.
Vi har varit 3 tappra själar som har tagit hjälp av varandra med lydnads - och socialträning av våra små valpar. Nu på lördag drar valpkusen igång så i onsdags var det sista gången för vår lilla valpträff. Detta skulle självklart förevigas med ett gruppkort av valparna. Ingen helt lätt uppgift såklart. Det var alltid någon av gullefjunen som hade annat för sig än att sitta stilla och bli fotograferade.
Men ned lite tålamod och lite tur fick Amanda i alla fall till några kort där alla valparna fanns med i bild.

          Hubbe                            Tira                              Lego


Här har nästan alla valpar intresset riktat åt rätt håll...utom Lego förstås!


Utställningsdebut!

Igår, den 3 augusti, var det utställningsdebut för både Lego och Lena. Arrangörer var Södertälje Brukshundklubb, så det blev hemma bana.

Lego skötte sig kalas hela dagen trots att Lena var lite nervös.
Då de var ensamma  i gruppen valpar i 4-6 mån. blev Lego automatiskt BIR med mycket fin kritik och fick tävla i BIS finalen. Där åkte han ut direkt, men inga sura miner där inte. Alla var glada att ha överlevt den första utställningen!

Domare var Roland Fors och så här löd kritiken;

Medelkraftig med mkt bra byggn. föhåll. vackert maskulin hund, bra skalle och nosparti, bra över och underlinje, välvinklad, mkt bra rörelse från sidan.

Lego med sina första rosetter.Amanda och Tira var också med......men eftersom att Tira inte är någon fet labbe som domarna verkar vilja ha, utan en fin, smal jaktlabbe, så blev det inga rosetter den dagen :( Men vänta bara tills det är dags för lydnadstävlingar, då kommer rosetterna att hagla in!
Tira, du är världens finaste groda =0)

Semester.

Oj oj! Nu är det länge sedan den här bloggen blev uppdaterad. Istället för att skriva en hel uppsats för att beskriva hur alla har haft det och vad som har hänt, så sammanfattar jag tiden sen  senaste uppdaterlingen i bilder istället.

Under de varma dagarna var det skönt att åka ut till kusinerna i Järna och bada i poolen.
Man skulle kunna säga att Claes är lite av en badkruka. Det var nämligen 28 garder i vattnet!


Kusselinen Sara.


Lego svalkar sig på de svala stenplattorna.


Det blev även bad ute vid Taxingeslott.
Hit men inte längre, tycker Lego.


Mattes hår är världens bästa kampleksak!


Vackra Legolas!

RSS 2.0