Inge flyt just nu :(

Ojoj nu var det ett tag sen det blev uppdaterat här. Under tiden har jag bl.a. hunnit gå C-tränarutbildningen del 4, vilket blev en uppgift med blandade känslor. Hittills har vi, tillsammans med hoppgänget, i stort sätt bara gått igenom grunderna inom ridningens ädla konst med fantastiska föreläsare och mycket exteriörprat. Nu var det dags för grenarna att gå skilda vägar och fördjupa sig i just sin del. Detta innebar bl.a. att hålla lektion för en hippologelev årskurs 2 medan Marianne Esseen satt och lyssnar, antecknar och sen när lektionen var slut ge feedback på det man, förhoppningsvis, åstadkommit. Kanske det läskigaste jag någonsin gjort. Fanns inga gränser för hur nervös jag var, i alla fall innan. När man väl var igång gick det rätt bra men sen var det ju otroligt nervöst att höra vad Marianne tyckte. Jag fick både ris och ros men mest ros och kände mig på det hela taget rätt nöjd och otroligt lättad efteråt.

Sen har vi en del bekymmer i stallet. Hovbölderna fullkomligt haglar över oss och vi har ingen aning om vad vi gör för fel! Har inte ändrat på nått. Hästarna är skodda som vanligt, vi är supernoga med att kratsa hovarna som vanligt, jag rider ut på samma vägar som valigt, hästarna står i samma hagar som vanligt och det är ju inte direkt lerigt ute! Indra hade en rejäl hovböld i trakten höger fram, som vi öppnade på Strömsholm den 19 jan. den har läkt fint och hon rids sen i fredags då hon fick på skon igen. Leja började halta i fredags och igår hittade hovslagaren, L8, en hovböld i bärrandskanten, utsidan höger fram. Hon fick tillbaka skon direkt och är så vitt vi kan se ohalt just nu men vi tror att bölden kommer vandra uppåt mot kronranden så risken finns att hon får ont igen. Robban börjad halta i lördags, blockhalt! Även på honom öppnade L8 en hovböld igår. Den här satt i tån vänster fram. Även hans kommer troligen vandra uppåt och eftersom L8 var tvungen att skära bort en del av tån får han gå utan sko ett tag fram över.
Men alltså vad är det som händer! Är det någon annan som har samma problem så säg gärna till. Vi har funderat så det knakar på vad det kan vara som orsakar detta men vi kan inte hitta någon uppenbar anledning. Våra hästar står på torv men jag har pratat med ett flertal personer och det verkar inte finnas någon koppling mellan torv och hovbölder. Hovslagaren har dessutom haft sina hästar på torv i 20 år utan några liknande problem och mamma pratade med en tjej som pysslar med trav och hon sa också att de haft sina hästar på torv under alla år. Pappa har dessutom ägnat stora delar av helgen till att googla på både hovbölder och torv och enligt en rad veterinärer finns det inga kopplingar däremellan. Det ända L8 kunde tänka sig var om vi fått ett parti torv som innehåller någon form av bakterie, men det måste ju fortfarande finnas ett hål i sulan för bakterien ska kunna ta sig in och en böld ska kunna bildas. Jag fattar helt enkelt ingenting!

Man blir ju en hejare på att lägga bandage i alla fall...


Hovböld!

För snart 2 veckor sen trodde vi att Indra rullat fast i boxen då hon var rejält halt när hon skulle ut till hagen på morgonen. Oron kom så klart direkt men erfarenheten säger ju ändå, avvakta. Hältan blev snabbt bättre men aldrig helt bra. Man såg på Drottningen att hon hade ont när hon förflyttade sig, sänkte huvudet och koncentrerade sig på hur hon satte ner hovarna. Vi iakttog henne och tänkte avvakta. Men för 3 dagar sen svullnade hela benet dramatiskt upp. Samtidigt var hon otroligt pallpationsöm på ut och insidan av knät. Nu växer oron avsevärt! Vad har hänt med knät? Är det något allvarligt? Ett samtal till Strömsholm och en tid till idag bokades. En bekant som är veterinär (främst på smådjur) kom förbi igår för vaccinera en annan häst i stallet. Han hade med sig en nyinköpt värmekamera som han gärna praktiserade på Indra. Kamerans bild av Indras ben var ingen vacker syn. Hela det högra benet visade den starkaste röda färgen medan det vänstra mest gick åt blått-grönt. Veterinären berättade att enligt kameran höll det vänstra knät en temperatur på 7 grader medan det högra höll 30 grader! Även han var lite orolig över den starka pallpationsreaktionen hon visade men tyckte att av saknaden av feber ändå var ett gott tecken. Han tyckte dock att ett besök på Strömsholm inte var någon dum ide. Nu hade jag lätt panik! Om han inte kan säga vad det är så måste det vara allvarligt.

Väl uppe på Strömsholm idag tyckte Florian (vet.) att knäet och skenan skulle röntgas. Men när vi sen berättade lite mer detaljerat om hur det hela hade börjat med värme i hoven, lyfte han upp den och pekade nästan omedelbart på utgångshålet från en hovböld strax ovanför strålen! Indra har en silicon fyllnad i hoven för att undvika styltor, förmodligen har det letat sig in lite smutts under som sen inte har kunnat komma ut pga. sulan utan har istället pressats in i hoven och orakat en hovböld som sen fått leta sig uppåt för att tillslut trycka sig ut längre upp. Jag svor direkt över sulorna och förbannade iden med att sätta dit dem. Men hovslagaren lugnade mig och sa att han själv föredrog den här lösningen för att slippa snöstyltor. Att det här skett höll han visserligen med om var sulans fel men att det endast berodde på otrolig otur. Han sa att om man har råd så är denna siliconfyllning det absolut bästa. Hmm, ok då…
Jag undrar bara hur lång tid man ska behöva hålla på med häst innan man åtminstone ibland ska lyckas gissa rätt på vad hästen råkat ut för. Man känner sig en nedrans blåbär när man kommer upp till Strömsholm och tror att knäet ska se ut som sallad på en röntgenplåt och åker hem  med ett silvertape-bandage och en tömd hovböld?!

 

 

Ser det här ut som en hovböld?


Impullsköp.

Ja ibland gör man ju mer eller mindre välgenomtänkta köp. Ibland blir köpen inte heller så bra som man tänkt sig och ibland blir det till och med bättre än man kunnat ana. Ett sånt där lyckat impulsköp lyckades jag med igår då jag fick hem en kappa från Schockemöhle som jag köpt på Skara Hästsports rea. Den är snyggare än på bilden skönare än jag kunnat ana och sitter bättre än jag vågat hoppas. Helnöjd med andra ord :)


Go Roffe!

Rolf-Göran Bengtsson tog hem Jerringpriset 2012. Vilken grej, det trodde jag ärligt talat inte men han är SÅ värd det. Bra jobbat hästsverige säger jag bara. Nu har vi verkligen visat att vi finna, att vi är att räkna med och att vi är många!

Grattis igen till RGB!!!


Magnettäcke!

Grevinnan av Aldal som även kan titulera sig som stallchef, verksamhetschef, trädgårdsmästare och min hästskötare, stallskötare, coach och framför allt min mamma har gjort det igen. Hon sätter ständigt hästarnas välbefinnande främst och den här gången resulterade det i att hon inhandlat ett alldeles eget magnettäcke, av märket Activo-MED till våra hästar. Hur coolt är inte det och vilka möjligheter till avslappning uppvärmning, nedtrappning och behandling av skador både akut och i förbyggande syfte ger inte det! Jag är mållös.

Täcket är alldeles nytt för oss och först ut att prova det blev Indra. Ett program på 20 min drogs igång och Indra såg helt klart ut att njuta. Stod helt still med sänkt huvud och gäspade både länge och mycket. När programmet var slut var det dags för stretch något hon inte hade några som helst invändningar mot. Kanon helt enkelt, kan en vilodag bli bättre?!

Sen var det dags för Leja. Hon fick ett kortare program eftersom hon skulle ridas. Ett Pre-warming program på 10 min. drogs igång och även hon såg ut att njuta. Väl inne i ridhuset kändes hon helt klart mycket mer igång från första stund. Förstå vad bra att slippa sitta och slita på en kall hästkropp utan kan hoppa upp när den redan är uppvärmd och mjuk. Det ger mindre slitage, förenklad uppvärmning och man kommer snabbare till det riktiga arbetet. Gissa om det här täcket kommer gå varmt i stallet på Aldal.

 

 

 

 


Första hoppträningen 2012

Igår var det årets första hoppträning och det märkets på i stort sätt alla hästarna i gruppen. Det blev många kråkhopp och glädjeskutt både över och efter hindrena. Att hoppningen legat lite på is över jul och nyår var tydligt och att hästarna var glada att komma i gång igen var ännu tydligare. Efter att ha hoppat som en 4-åring så där halva lektionen började tillslut Leja lugna ner sig och hoppa lite mer ordentligt. Men hon låg på mer än vanligt och tog verkligen tag i hindrena, så vinterns träning med att åka bjudningen har verkligen gett resultat. Hoppas att vi lyckas klistra in den känslan under årets alla tävlingar också, då kommer det här bli riktigt bra.

Som jag sagt tidigare så är det dressyren jag satsar på men det känns så bra att kunna erbjuda mina hästar en så allsidig träning som möjligt och där är hoppning en del av den variationen, plus att det är förbannat kul :)

Årets första hoppträning

Japp, imorgon är det dags för första hoppträningen för 2012. Kul värre! Även om det är dressyren jag satsar på så tycker jag fortfarande att hoppning är bland det roligaste som finns. Önskar dock varje gång att det är den här prinsen jag sitter på :(Kandar till Leja

Har under ett tag nu varit på jakt efter ett nytt kandar till Leja. Eller ett eget kandar till Leja rättare sagt. Hon använder nu Indras som just precis är just Indras och som dessutom är brunt och Lejas sadel är ju svart.

Hittade ett kanon snyggt kandar från HG hos Extreme Horse Make Over. Ett svart med lack detaljer och vita sömmar, ett kandar med attityd! Måste ju passa som handen i handsken på en dam med en stor portion attityd. Men när det väl kom och äntligen fick pryda Lejas vackra huvud så……nee! Det gick inte alls. För det första är det inte rundsytt vilket innebär en hel massa spännen på sidan av huvudet istället för mitt uppe på nacken (där bara jag ser dem), såg blaffigt ut och sen tog det, i och med lackdetaljerna o0ch vita sömmar, alldeles för stor plats. Leja försvann liksom bakom en massa ”krimms-kramms”. Nej nej nej, kandaret är galet snyggt i sig men inte på min lilla dam. Som mamma sa, Leja ska nog inte ha svart överhuvudtaget utan brunt. Synd är ju bara att den ända sadeln jag tillslut hittade som passade var svart.

Har läst en del åsikter om just det här lackkandaret på bloggar lite här och var och åsikterna är helt klart delade. En del tycker att det är det coolaste som hänt dressyrsporten medans andra tycker att det är för coolt och vill behålla dressyren så stel och tråkig som det bara går. Själv befinner jag mig någonstans mitt emellan. Ett skit snyggt kandar…..på rätt häst!

 

Bedöm själva :)Kalendern 2012

Har man inga färgglada klistermärken att pryda sin kalender med så får man väl pryda den med en idolbild på sig själv :)RSS 2.0