Morgonpromenad

Dagen har inletts med en härlig promenad med mina käresta. Blev en solig tur på Måsnarens is, vädret var verkligen underbart. Visst längtar även jag till våren men med solen högt på himlen, någon +grad och snötäckt is så är livet ändå bra härligt :)
Nu har en låååång frukost intagits under soffläga och snart ska jag åka och hämta kusin-vitamin för att slå ihjäl ett par timmar tillsammans med hästarna. Precis så här ska en söndag tas.


Ny sadel!

Japp, det blev en ny sadel under utprovningen på Strömsholm idag. Och vilken sadel sen! Som jag skrev tidigare idag så var jag sugen på att prova Equipe Bocelli sadeln som jag visste fanns begagnad hos dom och den låg som juten på Leja! Hur skön som helst med ett fantastisk grepp och så klart så ligger den still och åker inte fram.
Gudrun kikade även på min nuvarande sadel och fann väl inga större fel på den. Rätt sadel för den hästen som hon sa. Dock var luftpanelerna i framkant på sadeln väl tomma (vilket jag redan visste) så det fixades till direkt på plats. Nu ligger den sadeln bättre på Indra så jag får se vilken av de gamla sadlarna jag kommer göra mig av med. Kan ju inte samla på sadlar.
Så nu är plånboken betydligt tunnare men leendet över en kanonfin sadel desto större. Ska egentligen vara "hästledig" imorgon men vi får se hur det blir med den saken. Kan knappt bärga mig tills jag får rida ett ordentligt pass i min nya pärla :)

Tog tyvärr ingen bild på sadeln men här är en bild under utprovningen i alla fall.


Idag är det dags...

...för sadelprovning på Strömsholm. Ligger i sängen och funderar. Har knappt kunnat sova inatt för att jag är så förväntansfull. Undrar vilken sadel det till slut kommer bli? Om Gudrun lyckas hitta någon sadel alls som faller både mig och Leja i smaken vill säga. Tänk om vi åker hem utan?!
Satt och kikade på begagnade sadlar på nätet igår. Har helt kärat ner mig i Equipe-sadlarna men det finns ju inget som säger att de ligger det minsta bra på min prinsessa. Men jag hoppas verkligen att jag kommer få prova någon, gärna en Bocelli :)

Ja ja ska försöka slumra en stund till jag har ju trots allt sovmorgon. Slutrapport kommer ikväll.


Tömkörning

Tömkörning är en träningsform som jag emellanåt låter mina hästar utöva som en variation i det dagliga arbetet. Den stora fördelen med tömkörning framför tex. longering är att man, precis som när man rider, har en inner och en yttertygel. Detta medför att man kan arbeta på så väl böjda som på raka spår. Just att kunna arbeta på raka spår är en stor fördel då man tex. ska sätta igång en häst efter en skada som då inte bör jobba på de små volter som longering medför. Tömkörning öppnar möjligheten att träna de rörelser man utför uppsuttet. Man kan ställa inåt och utåt, öva skänkelvikning och öppna, trava cavaletti, ja till och med träna galoppiruetter med en del övning. För att inte tala om den dagen då man ska börja lära sin häst att trampa då är tömkörning ovärderligt.
Tömkörning är en konst jag tycker att alla riktiga hästmänniskor borde lära sig grunderna i. Det finns massor av bra tränare i just denna konst som kan hjälper till att komma rätt i träningen och se till att man får ut så mycket som möjligt av den. Det är otroligt kul och nyttigt att se sin häst från sidan emellanåt och inte bara sitta och stirra på nackstycket mellan hästens öron :)


Sadelprovning

Leja är inte helt lätt att hitta en bra sadel till. Hennes rygg är ganska kort och rund och sen har hon inte någon manke att tala om. Detta gör att sadeln gärna åker fram och trycker på bogbladen vilket gör att hon inte utnyttja sitt fina rörelsemönster. För vem kan gymnastisera i en tvångströja?! När sen våren och sommaren kommer och gräset med det blir det inte direkt bättre. Vi har inget som helst bete hemma, visst är det grönt i hagarna men det är bara som det ser ut på avstånd. Och ändå blir hon tjock som en tunna! Jag fattar inte vad hon lever av?
Hur som helst har jag nu fått nog av att hoppa av och sadla om efter halva träningspasset och beställt en tid för sadelprovning hos Gudrun på Strömsholms sadelmakeri. Den 11 mars ska vi infinna oss på plats och sen ska det provas! Jag trivs bra i en sadel som är ganska djup i sätet med mycket stöd för skänkeln. Ska bli jätte spännande att se vad Gudrun kan plocka fram och håller såklart tummarna för att hon hittar något som båda och Leja blir mer än nöjda med. Längtar :)RSS 2.0